Bot vs Bot.

Bot vs Bot.

Ofta nämns robotar och robotisering i sammanhang om digitalisering och effektivisering. Ibland blandas begrepp som AI in med robotisering också. Tyvärr är det ganska stor skillnad på robot och robot, vilket leder till förvirring. Nedan förklarar jag i beskrivliga termer vad som menas.

Chatbot – ett modernt sätt att slå i databaser

En chatbot är en robot som du ställer frågor till och får svar. Ett typexempel är chatboten Skatti som tillhandahålls av Skatteverket. Lite förenklat består en chatbot av en KB (står för knowledge base, och är en databas av frågor och svar) och sedan gränssnittet för chatten, dvs där man som kund skriver frågor (som ligger på en hemsida). Det man gör via chatten är därför att slå i en stor databas. Det som är nytt är att man det är tillgängligt via webben samt att programmen blir bättre och bättre på att förstå vad man menar. T.ex. om man använder Skatti så om man skriver ”när måste jag skicka in skatteblanketten” så lär den sig över tid att man oftast menar ”när måste jag deklarera”.

Medan själva funktionen, att slå i databaser, har funnits sedan datorns stenålder så är den potentiella nyttan av en chatbot väldigt stor. Man kan erbjuda sina kunder svar dygnet runt, alla dagar på året. Däremot så är det få aktörer (om ens någon i Sverige) som har lyckats utveckla en riktigt bra chatbot. Nedan kan du läsa en 1) utvärdering av roboten Skatti, samt 2) hur det gått för Nordnet och SEB i sina satsningar på chatbotar.

https://www.expressen.se/dinapengar/tech/roboten-skatti-ska-hjalpa-dig-med-deklarationen/

https://www.mkse.com/nordnet-sparkar-amelia-lagger-ned-ai-satsning/2018/06/29

Robotic Process Automation (RPA) – ett excelmakro på sterioder

Robotic Process Automation, eller RPA, är en annan typ av ”robot” som fungerar på ett helt annat sätt. RPA är ett program som ”spelar in” dina rörelser och click på själva datorn du jobbar på, och upprepar dem. För er som använt excelmakron så är det samma funktion men det gäller inte bara ditt jobb inom excel utan är applicerbart på alla system som du kan köra på din dator.

Som en ganska van excelanvändare, som aldrig varit ett stort fan av makron, har jag varit skeptisk till RPA. Ni kan läsa mer om RPA i det här blogginlägget.

Det är viktigt att särskilja RPA från en chatbot för det är två helt olika användningsområden. Personligen ser jag stor potential i chatbotar, och vårt bolag har redan hunnit testa och ”failat” i vårt första chatbotprojekt. RPA är däremot en helt annan lösning som hanterar helt olika problem än chatbotar.

Även om jag idag bara ser en marginell nytta för RPA, så finns det möjligheter för förbättringar. Microsoft precis meddelat att man inför RPA i sitt Office 365 erbjudande och det kan vara ett steg i att tillgängliggöra tjänsten på sikt bli mer användbart.

Fysisk robot

Slutligen finns ju såklart också fysiska robotar där Boston Dynamics har byggt imponerande robotar som kan röra sig på ett nästan människoliknande sätt. Det finns ju också robotar (maskiner) som används inom produktion av det mesta. När vi pratar om robotar inom ekonomi och datorer så menar vi inte dessa fysiska robotar utan oftast en chatbot, RPA eller annan programvara.

AI och robotisering

Slutligen, var passar AI in i diskussionen om robotar? AI kan också vara flera olika saker men det är teknik som kan appliceras på båda typer av robotar som diskuterats ovan. Microsoft har inom Office 365 även lättillgängliga AI verktyg som man kan applicera på de appar man bygger inom den plattformen. Mer att läsa om den AI funktionaliteten finns här https://docs.microsoft.com/en-us/ai-builder/overview.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis, om du är intresserad av robotisering, se till att du förstår lite grundläggande vad man menar med robotar. Numera finns nästan alla typer av robotar tillgängliga inom Office 365 vilket gör att det finns väldigt få barriärer till att testa själv vad teknologin kan göra. Dela gärna med er av era tankar eller projekt.

Kommentarer är stängda.